Netnummer 085: Het landelijke nummer voor particulieren
Kengetallen die beginnen met 085 zijn veelzijdig en niet beperkt tot een specifieke regio. Ze worden voornamelijk gebruikt voor openbare elektronische communicatiediensten. Hoewel het technisch gezien anders is, komt het voor de meeste gebruikers neer op dezelfde ervaring als traditionele analoge telefonie.

Voordelen van 085-nummers

Een van de voordelen van 085-nummers is dat ze niet gebonden zijn aan een specifieke regio, wat betekent dat de kosten voor bellers nooit hoger zijn dan het lokale tarief. In dit opzicht lijken ze sterk op 088-nummers. Het belangrijkste verschil is echter dat 085-nummers per stuk kunnen worden gereserveerd, terwijl 088-nummers vaak in grotere blokken worden uitgegeven, bijvoorbeeld per honderd, duizend of zelfs tienduizend nummers. Bovendien is het ook mogelijk voor particulieren om 085-nummers te registreren.

Geschiedenis van het 085 nummer
Het kengetal 085 heeft een interessante geschiedenis. Vóór 1995 was het in gebruik als netnummer voor de stad Arnhem. Sinds 2006 wordt het echter gebruikt als een niet-geografisch gebonden nummer, wat heeft bijgedragen aan de flexibiliteit en brede toepassing ervan in de moderne communicatiewereld.